Çil kuşu
Çil kuşu; Ortalama boyutları 8 – 18 beyaz ve lekeli mat kahverengi yeşilimsi yumurtayı yumurtlarlar yalın bir yeri kazıyarak yuva yaparlar. Bitki ve böceklerden oluşan geniş bir beslenme yelpazası vardır. Çil keklik boyutlarındaki erkek, çoğunlukla siyahtır, arkada ve yanları beyaz lekeler vardır. Bacaklar kırmızıdır. Kestane rengi bir boyun yakası, beyaz yanak benekler ve kahverengi kanatları ile dikkat çekicidir. Dişi, çoğunlukla kahverengidir ama boyun arkası kestane rengidir.
Çil kuşları; Erkek ve dişisinde farklılıklar görülmektedir. Erkek çil kuşu genelde beyaz ama ağırlıklı olarak siyah renkte yanaklara, parlak kestane renkli bir gerdana, ve beyaz noktalı yanlara sahiptirler. Sırtı ve kanatları altın kahverengi benekli olan, uca yakın kısmı sarımsı kahverengi parlaklıkta bantlı ve uç kısmı mat bir renktir, ince beyaz çizgileri bulunan siyah bir kuyrukları vardır. Dişi Turaçlar üst tüyleri, kanatları ve kuyruğunun görünüşü itibarıyla erkek Turaç kuşuna benzemesine rağmen, erkeğin sırtının alt kısmındaki siyah renkler, dişide yerini kahverengi benekler ve kahverengi çizgiler olmaktadır ve ayrıca dişilerin kuyruklarının daha geniş olduğu görülür. Boyları ise ortalama 35 cm’dir. Ötüşü uzaklardan duyulur. Flüte benzer sesle öter. Çok sıkıştığı zaman dikine havalanır ve kanat gererek kısa kanat vuruşları ile süzülür. Turaç da diğerleri gibi uçmaktan çok yürümektedirler.
Çil kuşları; yetiştiği doğal ortam Kıbrıs’ın güneybatısı ve Karpaz Yarımadası’yla sınırlı görünse de, Hindistan Yarımadası, Çin, Kuzey Afrika, hatta Pasifik’te Hawaii adalarında da görülmektedirler. Farklı coğrafyalarda, renk kombinasyonunda farklılıklar gösterir. Örneğin Hawaii’de siyah iken, Hindistan’da gri renklerde olmaktadırlar.