Boz Serçe
Boz Serçe; Oldukça sade bir serçe gibi düşünülebilir. Belirgin bir özelliği olmayan grimsi kahverengi üst tüyleri, kısa ve kalın gaga üreme sırasında koyu gri uzun, üçgen biçimli kanatlara sahiptirler. Cinsiyetleri benzerdir. Ancak gençler daha soluk, daha kum rengine sahiptirler. Kuyruklarının ucunda beyaz benekler bulunur. Boz Serçe boyları ortalama 12 – 15 cm, ağırlıkları 21 – 25 gram kadardır, kanat açıklıkları 27 – 30 cm olmaktadır. Yazın Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kuluçkaya yatan göçmen kuşlar arasında yer alır. Yuvaya 4 – 5 yumurta yumurtlarlar. Yuva yere yakın 1.5 – 2 metre mesafede bazen yerde ve genellikle suya yakın dikenli bir çalı veya ağaca yerleştirilir. Yumuşak malzemelerle yapılır. Kuluçka süresi 13 – 14 gün arasında olmaktadır. Yavruların tüylenme 11 – 16 gün kadar sürmektedir. Kuluçkaya sadece dişiler yatarlar. Ancak her iki cinsiyet kuşları böceklerle beslenirler.
Boz Serçeler; Kuzey İsrail, Lübnan, Güneydoğu Türkiye, Ermenistan ve Doğuda İran, Türkmenistan ve Batı Afganistan ve Arap Yarımadası’nın bazı bölümlerinde. Göç döneminde Ortadoğu’nun diğer bölgelerinde de görülebilir. Kızıldeniz çevresinde kuzey Afrika’ya göç ederek kuşları orda yaşarlar.
3000 metreye kadar olan seyrek bitki örtüsüne sahip alanları tercih ederler. Beslenmeleri esas olarak tohumlardan oluşur, ancak üreme mevsiminde böcekler ilede beslendikleri görülmüştür.