Mavi baştankara
Mavi baştankara; 12 – 14 cm kanat açıklığı, 12 cm kadar varan vücut uzunluğu ve 11 gram ağırlığı vardır. Kuyruk, kanat ve başın üstü mavi, alın ve yanaklar beyaz, sırt yeşil, karın ise tümüyle sarıdır. Genç üyelerde yanaklar beyaz değil sarıdır. Gerdanı ile gagası arasında gözü kapatan siyahımsı mavi ince bir bant bulunur. Ayrıca gaga ile göğüs arasında siyah bir bant vardır. Heyecanlandığı zaman, ensesindeki kısa tacı kalkar.
Mavi baştankaralar; Avrupa, Asya ve kuzeybatı Afrika boyunca rastlanır. Ana yurdunda baştankaralar, yaprak döken ormanlar ile park ve bahçelerde yaşar. Türkiye’de yıl boyunca bütün bölgelerde görülmektedirler.
Yumurtlama zamanı tırtılların bolluğuna göre değişir. Yuva, fincan şeklindedir, yosun ve ottan yapılır, saç, tüy ve yünle ile etrafı iyice sarılır. Bir ağaç veya duvardaki bir delikte yuva kurar. Dişi yuvaya Nisan’da 7 ile 13 arasında yumurta yaparlar. 12 – 16 gün boyunca kuluçkaya yatar ve bu süre boyunca erkek onu yuvada besler. Yumurtadan çıkan yavrular her iki ebeveyn tarafından beslenir. Bazen bir yılda iki defa yuva kurdukları görülür.
Ötüşü tek parçalı ve cıvıltılıdır. Gezinirken seeseedu ve cherrrr errri gibi sesler çıkarır. Bahardaki sesi neşeli tsee tsee tsu tsuhuhu’dur. Küçük böcek, örümcek, meyve ve tohumlarla beslenir. Mavi baştankaralar, ağaçlarda yiyecek arar, kışın besin kıtlığında yerde beslendiği de olur. Erkeklerin iki dişiyle yuva kurduğu kaydedilmesine rağmen tür genelinde tek eşlilik hakimdir.