1. Anasayfa
  2. Yırtıcı Kuşları

Şahin kuşu

Şahin kuşu özellikleri

Şahin kuşu
Şahin kuşu
0

Şahin kuşu

Şahin kuşu; Kartalgillerden olan şahin kuşu, çok fazla merak edilen bir türdür. İhtişamlı vücut yapılarından dolayı dikkat çeken bu kuş türü hakkında bilmediğiniz birçok şeyi buradan öğrenebilirsiniz. Ülkemizde de bulunan şahin kuşu, birçok bölgede yaşam alanı bulmuşlardır. Yırtıcı bir kuş türü olması, şahinlere olan merakın artmasına neden olmuştur.

Geniş bir coğrafyada yaşam alanı bulması, şahinlerin rahatlıkla incelenmesini sağlamıştır. Doğanın muhteşem avcılarından biri olan şahinler, gökyüzünün keskin nişancılarındandır. Bu nedenle şahinin yemi olan tüm canlılar, onu gördüklerinde çok fazla tedirgin olurlar.

Şahin Kuşunun Özellikleri

Şahin kuşunun en temel özelliği, yırtıcı bir hayvan olmasıdır. Kartalgillerden olması, onun nasıl bir avcı olduğu hakkında bize bilgi verir.

Şahin kuşunun belli başlı özellikleri şunlardır:

Kanatları oldukça fazla geniştir. Bu nedenle en geniş kanatlara sahip olan yırtıcılardan bir tanesidir.

Yuvarlak şekle sahip kuyrukları vardır.

Boyları yaklaşık olarak 50 cm’dir.

Genellikle kahverengidirler.

Kıvrık ve çengel yapılı gagaları vardır.

Güçlü ve sert pençeleri bulunmaktadır.

Uzun yıllar boyunca yaşayabilirler.

Şahin kuşu, çok güçlü bir yırtıcı olduğu için avlanma konusunda zorluk yaşamaz. Bu nedenle yaklaşık 100 yaşına kadar yaşayabilirler.

Şahin Kuşu beslenme türleri;

Avlanma konusunda uzman olan şahin kuşu çeşitli besinlerle yaşamını sürdürür.

Şahin kuşunun tükettiği besinler şunlardır:

Kurbağalar

Solucanlar

Bazı memeli hayvanlar

Küçük yapılı kuşlar

Fareler

Sürüngenler

Şahin kuşu; Gibi hayvanları avlayarak beslenirler. Av konusunda usta oldukları için hedeflerine koydukları avlarını dakikalar içerisinde avlayabilirler. Şahin kuşu, gözüne kestirdiği avını istisna durumlar haricinde kesinlikle kaçırmaz. Çok iyi bir şekilde avlanmaları, onlara hayran kalınmasına neden olmuştur.

Şahin Kuşu hakkında yanlış bilinenler

Şahin kuşu, özellikle de yırtıcı kuşlara merakı olan kişilerin görmek istediği bir türdür. Ancak şahin kuşlarının saldırgan oldukları düşünülmektedir. Yapılan araştırmalar neticesinde şahin kuşunun insanlara karşı uysal olduğu tespit edilmiştir. Ancak yine de vahşi bir tür oldukları için insanlardan uzak kalmayı tercih ederler.

Bu nedenle insanlardan uzak olan ormanlarda ya da dağ zirvelerinde yuvalarını yaparlar. Sadece avlanmak için yuvalarından ayrılırlar. Avlarını nerede bulacakları çok iyi bilirler. Oldukça zekice hareket ederler. Keskin gözleri sayesinde avlarının hareket ettiğini fark edebilirler.

Şahinler Uzun süre havada kalmazlar

Şahin kuşunun havada uzun süre kaldığı söylenmektedir. Ancak bu bilgi yanlıştır. Şahin kuşları hava belli bir miktar kaldıktan sonra dinlenmek için yuvalarına geri dönerler. Yani şahinlerin çok uzun süre havada kalmaları mümkün değildir. Onlarda bir canlıdır ve kanatları belli bir zaman sonra yorulabilir.

Kanatlarının yapıları gereği, uzun süre uçmak zorunda kaldıklarında bunu başarı ile yerine getirirler. Çünkü bu onların doğasında bulunan bir özelliktir. Uzun süre havada kalmak istediklerinde bu onlar için oldukça basit bir şeydir. Kanatlarını hareket ettirmeden rüzgarla dans edercesine gökyüzünde durabilirler.

Şahin Kuşunun Üremesi

Şahin kuşuda her hayvan gibi kendine özel bir yuva yapar. Yuvalarını ise genellikle yumuşak maddeler kullanarak inşa eder. Bunun yanında hayvan kılı ya da yosun da kullandıkları gözlemlenmiştir. Yuvalarının yumuşak ve rahat olması onları için önemlidir. Çünkü yavruladıkları zaman, yavrularının rahat bir yuvada büyümelerini isterler.

Şahin kuşunun üreme dönemi Şubat-Mart aylarında olur. Yumurtlayarak üreme yapan şahin kuşu, kuluçkaya yatar. Kuluçka üzerinde sadece dişi olan kuş yatar. 3 ya da 4 yumurta yaparak ürerler. 28 gün boyunca dişi şahin kuluçkada kalır. Beyaz renkli olan şahin yumurtalarının üzerinde kahverengi lekeler bulunmaktadır.

Yavruların yumurtadan çıkması sonucunda bakım dönemleri başlar. Dişi ve erkek şahin kuşu, yavrularının beslenmesini sağlarlar. 44 gün boyunca yavrularına yemek taşırlar. 44. gün bittiğinde ise yavrular artık vahşi yaşama başlarlar. Yavrular küçük oldukları için ilk 44 gün anne babaları olmadan korunamazlar.

Eğer anne ve baba şahin kuşu yuvayı bırakırlarsa başka yırtıcı kuşlar, yavruları yiyebilir. Bu nedenle ebeveynlerden biri yuvaya yakın yerlerde avlanmak durumunda kalır. Ya da biri avlanırken diğeri yuvada kalır. Böylece yavrular kendilerini toparlayana kadar onların korunması sağlanır.

Şahinler Nereye yuva yapar

Şahin kuşu, özellikle de dağların yüksek kesimlerine yuva yaparlar. Çünkü başta insanlar olmak üzere diğer canlılardan uzak kalmak isterler. Bunun yanında ormanlara da yuva yapmaktadırlar.

Yaşadıkları çevrede yuva yapacakları en güvenli alanı arayıp bulurlar. Yuvalarını yaparken çok disiplinli hareket ederler. Avlanmaları dışında yuvalarından pek fazla uzaklaşmazlar. Özellikle de yavruları olduğunda yuvalarından uzak olmayı hiç istemezler.

Özellikle de ülkemizde şahin kuşuna ayrı bir sempati duyulur. Şahin kuşunun hem uçuş hem de av konusunda profesyonel olması, dikkat çekmiştir. Bu nedenle ülkemizde birçok savaş uçağına şahin adı verilmiştir. Şahinlerin cezbedici bir yapıda olması, uçuş konusunda kendilerine hayran kalınmasına neden olmuştur. Gökyüzünün en yüksek semalarında uçabilen şahin kuşu, adeta kanatlarıyla süzülür.

Şahin Türleri Nelerdir

Kızıl şahin, paçalı şahin, ak gerdanlı şahin, ak kuyruklu şahin, Madagaskar şahini, geniş kanatlı şahin ve dağ şahini gibi türleri bulunmaktadır. Bunlar dışında galapagos şahini, kızıl sırtlı şahin, paslı şahin ve haitini şahini türleri de bulunmaktadır.

Türkiye’de Şahin Kuşu Hangi Bölgelerde Bulunur

Ülkemizde görülen şahin türü, kızıl şahindir. Genellikle Marmara Bölgesi’nde bulunurlar. Ülkemiz dışında Orta Asya, Afrika ve Avrupa’da da yaşarlar. Güçlü bir kuş türü olduğu için zorlu yaşam koşulları ile mücadele edebilirler.

Bazı insanlar, şahin kuşuna ayrı bir ilgi duyarlar. Hatta özel olarak şahin besleyen kişilerde bulunmaktadır. Ancak bu kuşların yaşam alanı doğadır. Çünkü vücutları, doğayla baş edebilecek bir kalitede yaratılmıştır. Bu nedenle şahinlerin evi vahşi doğadır.

Fotoğraf sahibi form PxHere

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
Kızıl şahin

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir