1. Anasayfa
  2. Süs Güvercinleri

Kelebek Güvercini

Kelebek Güvercini
Kelebek Güvercini
0

Kelebek güvercini Anadolu’ya özgü bu güvercin türü herhalde tüm Türkiye’de aynı isimle tanınan tek ırktır. Başka bir çok ırk güvercinin yerel adları yöreden yöreye değişiklik göstermektedir. Bunun yanı sıra Türkiye’de takla güvercininden sonra en çok tanınan güvercin türüdür.

Kökeni hakkında bilgi olmamasına rağmen yukarıda saydığım nedenlerle çok eskiye dayandığını söyleyebilirim. Hatta Dönek, Makedon döneği ve Vuta ”wouta” gibi dalıcı kuşların köken ırkı olduğu konusunda ciddi kuşkularım var.Dönekten daha küçüktür ancak duruşu daha dik olduğu için yüksek yapılıdır.Genel anlamda vücut yapısı, tüm uçucu kuşlarda olduğu gibi geniş göğüslü ve ayakları nispeten kısadır. Tam ters V görünümündeki kuyruk genellikle 14 telekten meydana gelir. 12’den fazla telekli kuyruklu olan hemen hemen tüm ırklarda olduğu gibi kuyruk üstü ”yağ bezesi” yoktur. Kanatlar daima kuyruğun üzerinde taşınır. Uçuş sırasında döneğin sivrim’si görünen kanatlarına nazaran kelebeğin kanat uçları yuvarlakımsı olur. Orta uzunlukta gagaya sahip olan bu kuşlarda kafa yapısı döneğe nazaran biraz daha köşelidir. Yine döneğin belirsiz boynuna nazaran kelebeklerde boyun belirgindir. Göz rengi siyah veya açık renklidir. Bazılarında bir göz siyah diğeri açık renkli olabildiği gibi yarısı siyah diğer yarısı açık renkli gözlü bireylere de oldukça sık rastlanmaktadır. Ayakları daima paçalıdır.Kısa paça parmakları güzelce örter. Alman kaynaklarında kelebeklerden tepeli yavruların elde edildiği belirtilmişse de bu ırk tepesiz olarak bilinmektedir.

Bu güvercinlerin tüy rengi belirgin olarak yetiştirildiği yöreye bağlıdır. Genellikle alaca renkte olan bu kuşlarda düz renklerde görülebilir. Günümüzde Türkiye’de bu ırkta renk harmonisine çok önem verilmektedir. Kafa ve kuyruk renkli diğer yerleri beyaz olanlar renklerine göre kara kafa kara kuyruk, mavi kafa mavi kuyruk veya altınbaş olarak adlandırılmaktadırlar. Ancak bu rengin saf olarak yetiştirilmesi mümkün değildir. Bir çift kafa ve kuyruk renkli kuşlardan düz renkli ve beyaz yavrularda elde edilmektedir.Bir düz renkli ile bir beyazdan ise genellikle kafa ve kuyruk renkli yavrular elde edilmektedir. Düz renklilerin kendi aralarında çiftleştirilmelerinden ise düz renkli yavrular elde edilmektedir. Yalnızca renkli kuyruklu olanlarına da oldukça sık rastlanılmaktadır. Renkli kuyrukları yine büyük bir kısmında ensede leke yada gaga başlangıcında renkli çizgiler veya gaga altında büyükçe leke ( sakal ) bulunmaktadır. Solo uçuculuklarıyla tanınırlar. Kalabalık olarak uçurulduklarında arı oğulu gibi karmakarışık uçarlar. Genellikle altlarında uçan kuşlara göre kendilerini yönlendirirler. Uçuş süreleri antremana bağlı olarak yarım ile iki saat arasında değişir. Bunlarda start aldıklarında dönekler gibi çok çabuk yükseklik kazanırlar. Bazı yörelerde yüksek uçuculuklarının tutulmasından dolayı dönekten farklı olarak çok yüksekte nispeten uzun süre kalabilirler.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
Azman Güvercini

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir