1. Anasayfa
  2. Tavuk Bölümü

Sussex Tavuğu

Sussex Tavuğu özellikleri

Sussex Tavuğu
Sussex Tavuğu
0

Sussex Tavuğu

Sussex Tavuğu; Kökenleri Orta Çağ İngilteresine kadar dayanan Sussex tavukları için süs ya da yumurta tavuğu şeklinde kesin bir ayrım yapmak mümkün değildir. Bu noktada değinilmesi gereken önemli hususlardan biri; salma olarak yetiştirilen Sussex tavuklarının yıllık yumurta sayısı 280’e kadar çıkabildiğidir.

Buna ek olarak; etinden de faydalanılabilen Sussex tavuğu, yavru bakımında da sahip olduğu yetenekleri ile tavuk yetiştiricilerinin deyim yerindeyse göz bebeği haline gelmiştir.

Sussex Tavuğu genel özellikleri;

Sussex tavuk özellikleri kapsamında ilk olarak değinilmesi gereken nokta; ırkın, hastalıklar karşısında gösterdiği direnç ve kış aylarında dahi büyük ölçüde düşüş göstermeyen yumurta verimidir. Yapısal özelliklerinin yanında; renkli yapısı ve fiziksel özellikleri göz önünde bulundurulduğunda süs tavuğu olarak da yetiştirilmesi muhtemel olan bu cins, uygun kümes koşullarında bakıldığı takdirde yılda 1 yada 2 kez kuluçkaya yatarak yavrulayabilir.

Dayanıklılığı, yıllık yumurta sayısı ve yavru bakma kabiliyeti göz önünde bulundurulduğunda Sussex tavukları, istikrarlı ve kolay dağılmayan bir kümes yapma hayali içerisinde olan bireylerin şüphesiz ilk tercihi olacaktır.

Diğer tavuk ırkları ile kıyaslandığında Sussex tavuk ırkının civciv ve yarkalık süreleri oldukça kısadır. 11 aylık iken yumurta yapmaya başlayan bu ırkın, erken yumurtaya başlaması ve genellikle 4 yaşına kadar yumurta veriminde büyük bir düşüş görülmemesi, Sussex tavuklarının en çok beslenen tavuk ırklarından biri olmasını sağlayacak özellikleri arasındadır.

Yetişkin bir Sussex tavuğunun ağırlığı 3-3.2 kilogram, arasında değişkenlik gösterirken, Sussex horozunda bu aralık 4 yada 4.2 kilogram, şeklinde değişir. Doğru besleme ve vitamin takviyeleriyle yetiştirilen tavuk ya da horozlarda belirtilen ağırlıkların üst sınırların üzerine çıkması muhtemeldir. Bir önceki paragraflarda da ifade edildiği gibi gerek Sussex tavuk yumurta verimi noktasında gerekse de sağlıklı bir tavuk ya da horoz yetiştirme noktasında besicinin özen ve ilgisi kritik rol oynar.

Yetişkin ve sağlıklı bir Sussex tavuk, yıllık bazda bakıldığında 200-280 aralığında yumurta üretebilir. Sussex tavuk yumurta verimi kapsamında etkin rol oynayan faktörlerin başında tavuğun besin yönünden kuvvetli olması ve yetiştirildiği kümesin hijyen standartlarına uygunluğu gelir. Belirtilen faktörler göz önünde bulundurularak yetiştirilen tavuklar, yıllık üst sınır olan 280 yumurta sayısına yaklaşacağı gibi hastalıklar karşısında gösterdiği direnç ile yüksek yumurta verimini uzun yıllar devam ettirebilecektir.

Sussex tavukları civciv ve yarka dönemlerinde doğru beslendiği takdirde 5 yada 6 ayını doldurduklarında yumurtlamaya başlarlar. Yumurtlamaya başladığı ilk sene yumurta sayısı 150 ile 180 bandında kalsa da, ilerleyen dönemlerde bu sayısı bir hayli artış gösterir. Yetişkinlik döneminde verimi yüksek ve sağlıklı bir tavuk isteyen besicilerin, civciv ve yarka dönemlerinde gerekli önlemleri alması kritik bir öneme sahiptir. Dolayısıyla tavuk yetiştiriciliğinin süreklilik ve dikkat isteyen bir iş olduğu kolaylıkla ifade edilebilir.

Sussex tavuklarını diğer ırklardan ayıran en önemli özellikleri doğal ortamda yetiştirildikleri takdirde verimlerini % 100′ e yakın arttırabilir. Bu etken göz önünde bulundurulduğunda, tavukların doğal yani bol yeşillikli bir ortamda yetiştirilmesi oldukça önemlidir. Buna ek olarak; elbette beslenmeye yardımcı olan buğday, arpa vs. tahıllar ile enerji verici nitelikte olan gerekli takviyelerin yapılması, tavuğun veriminin artmasına büyük katkı sağlayacaktır.

Resim wikimedia Alıntıdır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
Amrock Tavuğu

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir