1. Anasayfa
  2. Kaz ve Ördek Bölümü

Sakarca kazı

Sakarca kazı özellikleri

Sakarca kazı
Sakarca kazi
0

Sakarca kazı

Sakarca kazı; özellikleri şu şekilde sıralanabilir: Sakarca kazı gösterişli bir hatta sahiptir. Gagasının dibinden başlayan, alnına kadar devam eden beyaz işaretlere sahiptir. Karnında da siyah şeritler bulunmaktadır. Gagası pembemsi, ayakları turuncudur. Dişiler ile erkekleri arasında çok da belirgin bir fark yoktur. Fakat erkekler dişilerine göre biraz daha iri yapıya sahiptir.

Sakarca kazı genel özellikleri;

Sakarca kazı; Gruplar halinde ürerler. Yuvalarını yerde yapmaktadırlar. Yuvalarında ot, yaprak ve ayrıca kendi tüylerini kullanmaktadırlar. Dişi olanlar 1 ve 8 arası yumurta bırakırlar. Kuluçka süresi ise 22 gün ile 26 gün arasında değişmektedir. Yavrularına hem dişiler hem de erkekler bakarlar. Yavruların gelişme süresi 50 gün kadardır. Bu süre sonunda uçmayı öğrenirler.

Sakarca Kazı yaşam alanları ve beslenme türleri;

Nehirlerin, su birikintilerin, göllerin yakın alanlarında, ekili olan tarlalarda, otlak alanlarda yaşarlar. Kışın engebeli alanlarda, tuzlu bitkilerin bulunduğu ya da kurak bozkır alanlarında bulunurlar. Sürüler halinde beslenmeleri oldukça yaygındır.

Akdeniz’in güneyinde, Ege’nin orta yerlerinde, İç Anadolu’nun ortasında ve batısı gibi çeşitli yaşam alanları bulunmaktadır. Rize, Ordu, Trabzon, Samsun, Mersin, Malatya, Sinop, Ankara, Denizli, Edirne, Kırşehir, Kars, Afyon, Aksaray, Konya

Kışın Eskişehir Sarıyar ile Kırşehir- Aksaray Hirfanlı Baraj gölünde yaklaşık 30-50 civarı kadar görülebilmektedir. İpsala, Enez ve Gala Gölü etrafında grup halinde görülmektedir. Gece denizde yemlenen ve gündüz Trakya ovalarında da yemlendiği görülen Sakarca kazları vardır. Marmara sahillerinde yine grup halinde görülebilmektedir. Soğuk kış aylarında Tuna Deltası’nda ve Bulgaristan’da görülmeleri mümkündür.

Genelde sulu bitkiler ile beslenirler. Sazlar, çayırlar vb. bitkiler ve yazın daha yumuşak sürgünler ve dutsu tohumlar ile beslenirler. Kış aylarında tarlalardan arta kalan tahıllarla beslenirler.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
Hint Kazi

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir