Sakallı akbaba
Sakallı akbaba; Türkiye’de popülasyonu olan 4 akbaba türünden birisidir. Uzunluğu 94 – 125 cm arasında değişmektedir. Ağırlığı 4.5 ile 7 kilogram arasındadır. Kanat açıklığı ise 231 – 283 cm arasında değişen uzunluğa sahiptir. Dişiler erkeklerden ortalama olarak biraz daha büyüktür. Çoğu akbabalardan farklı olarak kafa kısmı tüylüdür. Bunun sebebinin beslenme alışkanlığındaki farklılık olmasından kaynaklanır.
Ayağı ile tuttuğu kemiği yüksekten atarak parçalanmasını sağlar, ardından doğrudan yutarlar. Genç ve yetişkin bireyler arasında farklılıklar bulunmaktadır. Yetişkinlerin karın ve boyun kısmı turuncu tonlarında bir renge sahipken, genç kuşlarda açık gri-kahverengi bir karın ve boyuna sahiptir. Bununla beraber yetişkinlerde baş kısmı açık renklere sahipken, genç kuşların koyu kahverengi siyah arası bir renge sahiptir. Baş kısmındaki bu koyu renklilik, yetişkin sakallı akbabalarda yüzünde net bir şekilde gördüğümüz sakal desenin, genç akbabalarda fark edilmemesine yol açmaktadır. Genel olarak bakacak olursak genç bireyler, yetişkin bireylere nazaran daha koyu renklere sahiptir, diyebiliriz.
Gündüz Yırtıcıları ( Falconiformes ) takımının içinde yer alan Atmacagiller ( Accipitridae ) ailesinin için sınıflandırılmaktadır. Gypaetus cinsinin tek türüdür. Türkiye’de yaşayan bir diğer akbaba türü olan küçük akbaba ile yakın akrabadır. Çoğu tartışmalı olmakla beraber 13 farklı alt türü bulunmaktadır.
Sakallı akbabanın: Güney Afrika’dan Kafkaslar’a, Anadolu’dan Orta Asya’ya, Kuzey İspanya’dan Fas’a kadar farklı coğrafyalarda popülasyonları bulunmaktadır. Diğer Eski Dünya Akbabaları gibi yerden havalanma konusunda çok yetenekli olmadıkları için genellikle yuvalarını yüksek kayalıklara yaparlar. Kurt, kartal gibi kendilerine kemik (besin) sağlayabilecek canlıların bulunduğu ıssız bölgeleri tercih ederler.
Fotoğraf sahibi form PxHere