Maskeli ötleğen kuşu
Maskeli ötleğen kuşu; Kuyruğu ince yapıdadır ve uzun, kafa yapısı koyu renkte, boğazı beyazdır; sesi takırdamalıdır. Erkeğinin kafası siyah, boğazı parlak beyaz, göz halkası kırmızı, vucut yapısı gri renktedir. Dişisi daha çok kahverengi tondadır, kafası grimsi tonlara benzer, boğazı mat beyaz, alt tarafı kum rengi ve kirli sarı, yanları daha kahverengi, gözleri kırmızımsı ve kahverengidir ve göz halkası daha soluktur. Her iki cinste de tersiyerleri koyu, saçakları açık renktir ve kanat örtülerinde soluk izler vardır.
Maskeli ötleğen kuşuları; Kuyruğu siyahımsı, yanları geniş ve beyazdır; kuyruğunu uçuş sırasında açtığı zaman ucundaki beyaz köşeler görünür. Alçak bitkiler arasında dolaşırken kur yapar ve kuyruğunu dik tutar. Sesi sert bir ‘tsek’ ve sık sık vuku bulan sert, kuru, hızlı, tıkırtılı ve gevezelik içeren bir ‘şirr-tırr-tırr-tırr-tırr-tırr-tırr’. Ötüşü de benzer şekildedir, ancak araya ıslığımsı sesler serpiştirilmiştir.
Yaşam alanları ve beslenme türleri;
Alçak çalılıkların, makilerin, bahçelerin ve Güney Avrupa’da dağ eteklerindeki fundalıklarda sıkça görülürler. Genellikle incir ve böğürtlenle beslenir, bu meyveler bittiğinde daha çok güneylere göç ederek yaşamlarını sürdürürler.