Marans Tavuğu
Marans Tavuğu; adını geliştirildiği bölgeden alır. 1800’lü yıllarda Fransa’nın Marans kasabasında geliştirilmiştir. Marans Tavuk ırkının tercih edilmesindeki en önemli unsur çikolota renkli yumurtalarıdır. Ayrıca güzel görünümleri ile dikkat çekerler.
Marans tavukları hem büyütülüp et için hem de yumurtacılık için yetiştirilebilecek bir ırk olarak bilinir. Bu tavuklar çeşitli renklerde olabilir. Siyah, Siyah Bakır, Siyah kuyruklu Buff, Cuckoo, Altın Cuckoo, Buğday ve Beyaz Fransız standartlarında tanınan cinsleridir. Cuckoo ve Siyah Bakır, tüm bu ırkların en yaygın olanlarıdır.
Marans tavukları hızla büyüyen bir cinstir. Son derece güçlü ve hastalıklara dayanıklı bir tavuk ırkı olmaları sebebiyle farklı iklim bölgelerinde rahatlıkla yetiştirilebilir. Ancak kümese kapatıldıklarında tembelleşebilir, çok kolay yağlanabilirler. Bu nedenle onları olabildiğince serbest bırakmak en iyisidir.
Marans tavukları çok cana yakın ve bakımı kolaydır. Bu ırkın horozları ve tavukları agresif değildir.
Marans Tavuğun genel özellikleri;
Marans Tavuk türleri Siyah Bakır ve Cuckoo
Anavatanı : Fransa
Yumurta Rengi : Çikolata (Koyu Kahve)
Canlı Ağırlık : 2,5 – 3 kg
Yıllık Yumura Sayısı : 150 -200
Yumurta Ağırlığı : 60 – 65 gram
Resim wikimedia alıntıdır