Kanarya yumurta toplama
Kanarya yumurta toplama; amacımız yavruların aynı gün çıkmasını sağlamaktır. Doğada bu süreç bu şekilde olmuyor. kanaryalar yumurtalarını bir kenara alıp sonra yatmıyor.Aralarında farka olduğu için büyüdükçe yuvadan uçuyorlar. Biz kafeste baktımız için yavrular arasında 4 günlük fark oluyor. 4 yumurta 4’üde dolu olursa ilk yavru ile 4’ün yavru arasında fark oluyor. O dört günlük fark çok ciddi sıkıntılar oluşturuyor. ilk çıkan yavru daha çok anne kanarya mama almak için yani kapmak için ağzını fazla açıyor. 4’ün yada 3’üncü çıkan yavru anne besleyemediği için ölüyor, yada diğer kardeşleri tarafından ezilerek ölüyor. Yumurta toplamadaki amacımız bütün yavruların aynı günde çıkmasını sağlamaktadır.
Toplamanın tekniği ise şudur….
Dişi kanarya her gün 1 tane yumurtlar. Hergün takip ederek yumurta yaptığı zaman 30 dk yada 1 saat sonra yumurta alıyoruz. Nedeni 1 saat diye soracak olursanız. Yumurta biraz sertleşmesini beklemeyiz anne kanarya üstünde yatarak yumurtayı setleştirsin ki alırken elimizde kırılmasın. ortama bir dişi kanarya 3-4 yumurtlar. Her gün yumurtasını toplayarak yerine sahtesini koyuyoruz. Bu sahte kanarya yumurtaları nette satılıyor veya önceki kuluçkadan kalan yumurtalarınızıda sahte yumurta olarak kullanabilirsiniz. Bu topladığımız yumurtalar temiz bir yemin içinde saklıyoruz yemde sivri yeri üste gelmek şekilde yeme gömüyoruz.
Bu işlemi her gün sırasıyla yaptıktan sonra 3’üncü günün akşamı sahte yumurtaları alıp gerçekleklerini koyuyoruz. Ve sabah son yumurta yaptığında bir daha dokunmuyoruz.
7 günde yumurtalara bakıyoruz 4 yumurta dolu ise dokunmuyoruz. 4’de 3’sede dokunmayın. 4’de 2 si dolu ise tekini alın 1 boş yumurta kalsın. bunun nedeni ise dişi 4 yumurta zorlanabilir. Yumurta içi ölüm olabilir. Bıraktımız bir boş yumurta ise yavrular ezilmesin çarpık bacak olmasın diye yavrular çıkınca 7 gün onu almıyoruz. O boş yumurta arasında güvenle büyüyeceklerdir.
İyi sezonlar dilerim.
Yumurtalarınız her daim dolu olsun….