1. Anasayfa
  2. Doğa Kuşları

Gök ardıç kuşu

Gök ardıç kuşu genel özellikleri

Gök ardıç kuşu
Gök ardıç kuşu
0

Gök ardıç kuşu

Gök ardıç kuşu; 5 tane alt adet türü vardır. Boyları ortalama 2 1- 23 cm, kanat açıklığı 33 – 37 cm, ağırlıkları 37-54 kuluçka süreleri 12 – 13 gündür. Senede 2 kez kuluçkaya yatarlar. Ortlama yuvaya 4 – 5 yumurta yumurtlarlar. Tüylenme ve uçuşa elverişli hale gelme süreleri 16 – 17 gün sürmektedir. Yaz aylarında yetişkin bir erkeğin genel olarak koyu mavi tüyleri vardır. Kanatlarda ve kuyrukta siyah renk hakimdir. Kuyruk tüyleri siyahtır ve dış hatlarda Arduvaz mavisi kenarları vardır. Kanatlar ve uçuş tüyleri arduvaz mavisi az ya da çok siyahımsı renktedir. İnce siyah gaga nispeten uzundur. Gözler koyu kahverengidir. Bacaklar ve ayaklar grimsi ve siyahtır. Kış tüylerindeki yetişkin erkek, kum rengi grimsidir. Kenar tüylerde daha soluk renkler hakimdir. Ayrıca kanatlar ve kuyruk daha koyu ve daha soluk uçlu kenarlara sahiptir. Yetişkin dişi daha soluk, genellikle kahverengi renklere sahiptir. Alt göğüs, göbek ve kuyruk altı kahverengi ile birlikte soluk deve tüyü renkli çizgilidir. Yavrusu dişinin renklerine daha çok benzemektedir. Ancak dişiden daha fazla leke ve pullu bir görünüme sahiptir.

Gök ardıç kuşları; Ülkemizin tamamında görülmektedir. Ayrıca Güney Avrupa ve kuzey batı Afrika’da, Orta Asya’dan kuzey Çin ve Malezya’ya, Japonya ve Sumatra ada üremeleri gözlenmektedir. Üreme alanı içinde, aynı zamanda kuzey Afrika ve Arabistan’da da kışlarlar. Asya ve Afrika’da, Sahra’nın güneyinde, Hindistan’da ve Güneydoğu Asya’da göçmendir. Avrupa, kuzey Afrika ve Güney Asya’dan gelen diğer kuşlar hareketsiz.

Gök ardıç kuşları; Kayalıkların, kayalık vadilerin, kayalık sahil şeritlerinin bulunduğu dağlık bölgelerde ve ayrıca büyük yıkık yapılarda, taş ocaklarında ürerler. Yaşadığı ülkeye göre, bu tür deniz seviyesinden 2700 metre yüksekliğe, bazen daha yüksek, Himalayalar’da 4000 metreye kadar rastlanabilmektedir. Yuvalama döneminde, Genç olan Gök ardıç kuşları omurgasızlarla beslenir ler. Aynı zamanda kayalık alanlarda bol miktarda bulunan küçük kerten keleler gibi yumuşak gövdeli böceklerle beslenmektedirler. Bu kuş ayrıca çeşitli böcekler, çekirgeler, böcekler ve sinekler ile beslenir. Aynı zamanda örümcekler, salyangozlar ve solucanlar ve kerten keleler, kurbağalar ve hatta fareler gibi bazı omurgalılar ile beslenir. Sonbahar ve kış aylarında meyve, çilek ve tohumları ilede beslenmektedirler.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir