Fiyu ördeği
Fiyu ördeği; Büyüklüğü ortalama 45-50 cm arasında ve, Ağırlığının 600-1000 gram aralığında olmaktadırlar. Bu ağrılık dişilerde 500-800 gram olarak değişmektedir.
Fiyu ördeklerin sahip oldukları kanat açıklığı 75-86 cm arasında olmaktadır. Erkek Fuyi ördeklerinin renkleri sarımsı kafa, kestane rengi kafa ve boyuna renklerine sahiptirler. Bazılarında nadir de olsa gözlerinin arkası ve boynunda metalik koyu yeşil bir bölgeye sahip oldukları görülmüştür. En çok özelikli renkleri ise, pembemsi gri göğüs, çizgili gri kanatlar, karın altı genelde beyaz ,kuyrukları ise siyah ve gri tonlardan oluşmaktadır. Erkeklerde genelde kanat üzeri beyaz ve gövdeye bağlı olan kısma doğru metalik koyu yeşil bir ayna göze çarpmaktadır. Sentezlenmiş tek çizgili gri ve kahverengi primerler. Kanat altı tüyleri koyu gri, gaga kısmı siyah uçlu mavi, gri tonlarda, bacak ve ayaklar barut grisi renktedir. Göz renkleri ise kahverengidir. Dişi fiyu ördekler erkek fiyu ördeklere nazaran daha soluk ve dağınık renklerle sahiptirler. Dişiler genelde kırmızımsı kahverengi yada gri ve beneklidirler. Morfolojik karakterler bulunan türlerin arasında kardeş ilişkisini desteklememektedirler.
Yaşam alanları ve beslenme türleri;
Fiyular tatlı sular ve ağaçlarla çevrili tuzlu su lagünleri (Deniz kıyıları), bataklık kıyıları, üreme dönemi boyunca açık ormanlar, kış göçünde koylar ve kıyı bataklıkları ve güvenli buldukları deniz kıyılarını tercih etmektedirler. Kenya’da yapılan gözlemlerde 2700 m ve 3650 m de görüldükleri tespit edilmiştir.
Etçil olmayan bir yapıya sahip olan Fiyu’lar daha çok otçul beslenmeyi tercih ederler. Yediği bitkiler ; Yapraklar, otlar, ot kökleri, bataklık çalıları, su börülcesi, su altı sazları, kışın ise mecbur kaldıklarından bazı küçük omurgasızlar özellikle yavruların ilk çıktıktan sonraki yaşamlarında suda bulunan sivri sinek lavraları ve böcek lavraları beslenmelerini yapmaktadırlar.
Resim flickr Alınmıştır.